Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Джани Моранди

Джани Моранди

Джани Моранди, gianni morandi

Джани Моранди престана да пее и „този път окончателно“, както казва самият той. Причината? Театърът. И все пак няколко думи за „певеца“. Роден в провинциалния град Манигодоро, близо до Болоня, започнал да пее и свири от 18 годишен, очарователен и естествен, той много бързо спечелва италианската публика и повече от десет години е неин любимец. Скоро популярността му надхвърля границите на Италия. Със „своята спътница в живота“ – китарата Джани Моранди е обиколил много страни, за да радва своите почитатели с песните си.
Певец с високо развито гражданско чувство и прогресивни политически убеждения, Моранди излиза от сферата на чисто интимното и от 1971 година се превръща в един от най-ярките представители на песните на протеста. Рисковете на тази промяна са му добре известни и в много случаи се е сблъсквал с тях, но той е щастлив и окуражен от обичта, с която винаги го посреща младежта. Негова любима певица става Джоан Бейз, чиито песни той превежда и изпълнява на италиански език Характерна е голямата взискателност на Моранди по отношение на текста и музиката на песните. „Един войник във Виетнам“, „Цял свят от любов“, „Светът ще се промени“ са най-любимите му песни. Някои чухме и ние, изпълнени по време на рецитала му на деветия „Златен Орфей“ през 1973 година.
Наред с пеенето Джани Моранди започва и снимането си във филми заедно със съпругата си – актрисата Лаура Ефикиан. – Това довежда до колебанието му между кино, театър и музика – до търсенето на „нещо ново“ Следва един дълъг период, в който Моранди не изпълнява и не записва почти нищо, период в който прави преоценка на постигнатото, за да заяви накрая недвусмислено „Не искам да бъда звезда на естрадната песен!“ Междувременно, участвувал в още няколко филма „На колене пред теб“, „Не съм достоен за теб“ и др., Моранди сега е отдаден изцяло на театъра. През тази година той изпълнява главната роля в мюзикъла „Якопоне“ заедно с Паола Питагора. Въпреки, че успехът му като актьор не е гарантиран, Джани Моранди продължава да е категоричен в избора си.
Любимецът на младежта в Европа и Америка, носителят на много награди (между които 12 златни плочи), непосредственият и искрен певец напуска естрадата, за да смени аудиторията и амплоато си. На почитателите му остават старите любими песни, спомена за лъчезарната, почти детска усмивка и очакването на „новото“ в бъдещия му творчески път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене