Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Джани Моранди

Джани Моранди

Джани Моранди, gianni morandi

Джани Моранди престана да пее и „този път окончателно“, както казва самият той. Причината? Театърът. И все пак няколко думи за „певеца“. Роден в провинциалния град Манигодоро, близо до Болоня, започнал да пее и свири от 18 годишен, очарователен и естествен, той много бързо спечелва италианската публика и повече от десет години е неин любимец. Скоро популярността му надхвърля границите на Италия. Със „своята спътница в живота“ – китарата Джани Моранди е обиколил много страни, за да радва своите почитатели с песните си.
Певец с високо развито гражданско чувство и прогресивни политически убеждения, Моранди излиза от сферата на чисто интимното и от 1971 година се превръща в един от най-ярките представители на песните на протеста. Рисковете на тази промяна са му добре известни и в много случаи се е сблъсквал с тях, но той е щастлив и окуражен от обичта, с която винаги го посреща младежта. Негова любима певица става Джоан Бейз, чиито песни той превежда и изпълнява на италиански език Характерна е голямата взискателност на Моранди по отношение на текста и музиката на песните. „Един войник във Виетнам“, „Цял свят от любов“, „Светът ще се промени“ са най-любимите му песни. Някои чухме и ние, изпълнени по време на рецитала му на деветия „Златен Орфей“ през 1973 година.
Наред с пеенето Джани Моранди започва и снимането си във филми заедно със съпругата си – актрисата Лаура Ефикиан. – Това довежда до колебанието му между кино, театър и музика – до търсенето на „нещо ново“ Следва един дълъг период, в който Моранди не изпълнява и не записва почти нищо, период в който прави преоценка на постигнатото, за да заяви накрая недвусмислено „Не искам да бъда звезда на естрадната песен!“ Междувременно, участвувал в още няколко филма „На колене пред теб“, „Не съм достоен за теб“ и др., Моранди сега е отдаден изцяло на театъра. През тази година той изпълнява главната роля в мюзикъла „Якопоне“ заедно с Паола Питагора. Въпреки, че успехът му като актьор не е гарантиран, Джани Моранди продължава да е категоричен в избора си.
Любимецът на младежта в Европа и Америка, носителят на много награди (между които 12 златни плочи), непосредственият и искрен певец напуска естрадата, за да смени аудиторията и амплоато си. На почитателите му остават старите любими песни, спомена за лъчезарната, почти детска усмивка и очакването на „новото“ в бъдещия му творчески път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене