Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Лед Цепелин

Led Zeppelin1968 година за английската рок-музика е свързана с едно единствено понятие -блуз. Ерата на певеца-солист постепенно отстъпваше пред завоюваната територия на инструменталистите, а в света вече се говореше за нови направления, забелязваха се първите щрихи на рок-дзказа. По ирония на съдбата именно в този момент окончателно се разтури съставът „Ярдбърд“, един от предвестниците на промените в рок-музиката, и само китаристът Джими Пейдж продължи да упорствува, основавайки групата „Ню Ярдбърд“. Минават няколко месеца в търсене и когато блус-рокът навлиза в репертоара трайно, като определяща стилова характеристика на изпълненията „Ярдбърд“ излиза за пръв път с новото си име „Лед Цепелин“. Умишлено! За да бъдат отстранени всякакви асоциации с разпадналата се „група“. Годината 1968 клони към своя край.
От гледна точка на развитието на „Лед Цепелин “ крайно интересна е следващата година, когато се появява и първата му дългосвиреща плоча, съставена изцяло от творби на хард рока, на блуза и мелодичния рок. С други думи -направленията, които и до днес са характерни за тази музика. Групата печели популярност, но не закъсняват и последователите й („Юрая хийп“например), които конкурират, окупират територии, търсят нови изразни средства. И „Лед Цепелин“ се включва в борбата, залагайки на различни, но винаги силни „козове“ – интерес към фолклорните материи (1970 година), реставрация на рок-енд-рола (1972 година), ориентация към електронните клавишни инструменти, които в известна степен приближават изпълненията му до тези на „Пинк Флойд“ (1973 -година). По-късният период минава под знака на уплътняване на загатнатите идеи и на редуването им в зависимост от конкретната конюнктура. Идва редът и на гигантските концерти по супер стадионите и спортните зали на Европа и САЩ, т. е. идва онази трескава психоза, която по правило винаги предхожда залеза. И тъй като историческият ход на развитието на световната рок-музика след Втората световна война доказва, че на границата на десетилетията отделните явления си предават щафетата, остава да изчакаме резултатът, който, без съмнение, ще засегне и творчеството на „Лед Цепелин“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене