Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Лед Цепелин

Led Zeppelin1968 година за английската рок-музика е свързана с едно единствено понятие -блуз. Ерата на певеца-солист постепенно отстъпваше пред завоюваната територия на инструменталистите, а в света вече се говореше за нови направления, забелязваха се първите щрихи на рок-дзказа. По ирония на съдбата именно в този момент окончателно се разтури съставът „Ярдбърд“, един от предвестниците на промените в рок-музиката, и само китаристът Джими Пейдж продължи да упорствува, основавайки групата „Ню Ярдбърд“. Минават няколко месеца в търсене и когато блус-рокът навлиза в репертоара трайно, като определяща стилова характеристика на изпълненията „Ярдбърд“ излиза за пръв път с новото си име „Лед Цепелин“. Умишлено! За да бъдат отстранени всякакви асоциации с разпадналата се „група“. Годината 1968 клони към своя край.
От гледна точка на развитието на „Лед Цепелин “ крайно интересна е следващата година, когато се появява и първата му дългосвиреща плоча, съставена изцяло от творби на хард рока, на блуза и мелодичния рок. С други думи -направленията, които и до днес са характерни за тази музика. Групата печели популярност, но не закъсняват и последователите й („Юрая хийп“например), които конкурират, окупират територии, търсят нови изразни средства. И „Лед Цепелин“ се включва в борбата, залагайки на различни, но винаги силни „козове“ – интерес към фолклорните материи (1970 година), реставрация на рок-енд-рола (1972 година), ориентация към електронните клавишни инструменти, които в известна степен приближават изпълненията му до тези на „Пинк Флойд“ (1973 -година). По-късният период минава под знака на уплътняване на загатнатите идеи и на редуването им в зависимост от конкретната конюнктура. Идва редът и на гигантските концерти по супер стадионите и спортните зали на Европа и САЩ, т. е. идва онази трескава психоза, която по правило винаги предхожда залеза. И тъй като историческият ход на развитието на световната рок-музика след Втората световна война доказва, че на границата на десетилетията отделните явления си предават щафетата, остава да изчакаме резултатът, който, без съмнение, ще засегне и творчеството на „Лед Цепелин“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене