Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Срещу американската мечта

Брус СпрингстийнВ последните месеци на годината по върховете на американските класации се изкачи най-новата плоча на Брус Спрингстийн „Небраска“, герой на която е работническата класа в Ню Джърси. Това ни да де повод да „прекосим“, макар и набързо, житейската и творческата биография на музиканта, който е сред най-ярките имена на рок сцената в САЩ. Звездата на Спрингстийн (роден в 1949 г, в Ню Джърси) изгрява през 1972 г, когато от него се заинтересува прочутият менажер Джон Хямонд, дал път за блестяща кариера на Били Холидей, Арита Франклин, Пит Сийгър, Боб Дилън, Леонард Коен и др. Опитното око на Хямояд не е пропуснало да забележи самобитността на младия певец и китарист, поел посоката на Боб Дилън, но различаващ се от барда на 60-те години с по-голяма виталност, въображение и свободно боравене с различни музикални материи. Оттогава, вече десет години, Спрингстийн е централна фигура в американския рок, последователен изследовател на темите за икономическата криза, сенчестите страни на гигантските урбанистични струпвания, атмосферата на несигурност и др.
Най-новата му плоча „Небраска“ е естествено продължение на миналогодишната „Реката“. В музикално отношение тя е пъстра смесица от вариации върху рокендролов материал на Чък Бери, аскетично контриран отзвук от англо-американски фолкбалади, творби, отпаднали от процеса на съвместната работа на Брус Спрингстийн със състава „Естрийт бенд“. Изразните му средства са прости – неизменната китара, устната хармоника – и отлично допълват текстовете, всеки от който всъщност разказва една история. Десетте песни от плочата са реминисценции от живота на певеца в родния му град, но осмислени от богатството на опита и активната позиция на артиста трубадур.
Спрингстийн е в ядрото на онази група от американски рок-музиканти и певци, които критиката определи като носители на „Аз“ – тенденцията през 70-те години. „Аз“, за щото в музиката им намери ярко отражение личният поглед на всеки от тях върху заобикалящия ги свят, персоналното отношение към проблемите и фактите, индивидуалното им осмисляне, достигащо по някога и до дълбочината на философските обобщения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене