Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Асен Гаргов

Асен Гаргов и Лили Иванова

Асен Гаргов и Лили Иванова

“Да бъдат вечно млади, а това значи и неизменни читатели на списание “Младеж” и да обичат хубавата забавна музика” – това пожелание, отправено от певеца към читателите записах по телефона, защото когато го потърсих, Асен Гаргов се намираше в Кърджали, където изнасяше концерти по случай Дните на българската култура. В това едномесечно турне заедно с Лили Иванова и ръководеният от него вокално-инструментален състав “Макове” той бе оставил зад гърба си стотици километри път. Оставаха му още Толбухин и Димитровград… За голяма част от публиката едва ли единствено привличащото в афишите е било името на Лили. Песните на Митко Щерев Шега и Тончо Русев “Вечен бяг” направиха популярен и обичан един от най-сполучливите досега дуети в нашата естрада. Трудно е да намериш подходящ партньор в песента – често това е въпрос на шанс. Но още по-трудно е да се съчетаят два съвсем различни по тембър гласове така, че да звучат хомогенно и равностойно. Впрочем, в това отношение българската естрадна песен има своя традиция, но тъкмо тази традиция създава опасност от простото повторение, без да се достигне до, оригинално и ново решение. Една от важните “причини” за сполуката на наскоро сформиралия се дует са не само безспорните качества на Ли¬ли Иванова, но и опитът, който нейният партньор има в съвместното музициране. Ако трябваше да представим Асен Гаргов само преди една година, то може би трябваше да разкажем и за “Студио В”, чийто член е бил той доскоро. Но преди да бъде поканен от Вили Казасян като участник в този вокален квинтет, младият музикант се подготвя за съвсем друг род изпълнителска дейност. Дълго време свири на цигулка, а по-късно, когато заминава с родителите си в Южна Америка, сериозната подготовка и уроците по китара в една от най-известните чилийски музикални школи стават ежедневно любимо занимание. “Оттогава казва изпълнителят – интересите ми към естрадното изкуство се задълбочиха, а интересът ми към латиноамериканския фолклор получи своето удовлетворение”.
Наскоро в музикалните книжарници се появи малка грамофонна плоча с песни в изпълнение на дуета. Предстои да се запише “Посвещение” от Ал. Йосифов и получилата първа награда на Радио конкурса “Пролет”, 77 „Пролетно настроение” от Янко Миладинов.
– Във вашите бъдещи планове включвате ли самостоятелна изява пред публиката? – бе един от въпросите ми към Асен Гаргов
– Да. И сега в концертните програми има песни, които сам изпълнявам. Мисля, че това няма да попречи на по-нататъшната ми съвместна работа с Лили Иванова, с която имам желанието да пея и занапред.
– А смятате ли, че чрез хубавата естрадна песен може да се създаде интерес и към т. нар. “сериозна” музика?
– Музиката от различните жанрове се създава по едни и същи закони. И ако това са “законите на красотата”, то не може да се говори в никакъв случай за конкуренция между жанровете. Напротив, интересът към естрадната музика, в която личи професионализмът и майсторството, би трябвало да стимулира интересите и към симфоничното, и към камерното, и към хоровото творчество.
Стефан Тодоров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене