Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Асен Гаргов

Асен Гаргов и Лили Иванова

Асен Гаргов и Лили Иванова

“Да бъдат вечно млади, а това значи и неизменни читатели на списание “Младеж” и да обичат хубавата забавна музика” – това пожелание, отправено от певеца към читателите записах по телефона, защото когато го потърсих, Асен Гаргов се намираше в Кърджали, където изнасяше концерти по случай Дните на българската култура. В това едномесечно турне заедно с Лили Иванова и ръководеният от него вокално-инструментален състав “Макове” той бе оставил зад гърба си стотици километри път. Оставаха му още Толбухин и Димитровград… За голяма част от публиката едва ли единствено привличащото в афишите е било името на Лили. Песните на Митко Щерев Шега и Тончо Русев “Вечен бяг” направиха популярен и обичан един от най-сполучливите досега дуети в нашата естрада. Трудно е да намериш подходящ партньор в песента – често това е въпрос на шанс. Но още по-трудно е да се съчетаят два съвсем различни по тембър гласове така, че да звучат хомогенно и равностойно. Впрочем, в това отношение българската естрадна песен има своя традиция, но тъкмо тази традиция създава опасност от простото повторение, без да се достигне до, оригинално и ново решение. Една от важните “причини” за сполуката на наскоро сформиралия се дует са не само безспорните качества на Ли¬ли Иванова, но и опитът, който нейният партньор има в съвместното музициране. Ако трябваше да представим Асен Гаргов само преди една година, то може би трябваше да разкажем и за “Студио В”, чийто член е бил той доскоро. Но преди да бъде поканен от Вили Казасян като участник в този вокален квинтет, младият музикант се подготвя за съвсем друг род изпълнителска дейност. Дълго време свири на цигулка, а по-късно, когато заминава с родителите си в Южна Америка, сериозната подготовка и уроците по китара в една от най-известните чилийски музикални школи стават ежедневно любимо занимание. “Оттогава казва изпълнителят – интересите ми към естрадното изкуство се задълбочиха, а интересът ми към латиноамериканския фолклор получи своето удовлетворение”.
Наскоро в музикалните книжарници се появи малка грамофонна плоча с песни в изпълнение на дуета. Предстои да се запише “Посвещение” от Ал. Йосифов и получилата първа награда на Радио конкурса “Пролет”, 77 „Пролетно настроение” от Янко Миладинов.
– Във вашите бъдещи планове включвате ли самостоятелна изява пред публиката? – бе един от въпросите ми към Асен Гаргов
– Да. И сега в концертните програми има песни, които сам изпълнявам. Мисля, че това няма да попречи на по-нататъшната ми съвместна работа с Лили Иванова, с която имам желанието да пея и занапред.
– А смятате ли, че чрез хубавата естрадна песен може да се създаде интерес и към т. нар. “сериозна” музика?
– Музиката от различните жанрове се създава по едни и същи закони. И ако това са “законите на красотата”, то не може да се говори в никакъв случай за конкуренция между жанровете. Напротив, интересът към естрадната музика, в която личи професионализмът и майсторството, би трябвало да стимулира интересите и към симфоничното, и към камерното, и към хоровото творчество.
Стефан Тодоров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене