Музика – Как се отразяваше от печатните медии по времето на социализма

Бийт

Кавърн КлъбСпоред музикалните речници терминът „бийт“ произлиза от джаза и означава ритмично пулсиране. В Съединените щати считат, че този музикален жанр, макар и зародил се в Англия, е намерил своето широко разпространение отвъд океана и е послужил за основа на не по-малко широкото явление поп-музика. За много хора бийтът все още е спомен за нечленоразделно виене, за дългокоси младежи, за истерична публика. За скептиците това е рекламно хрумване. За англичаните, където течението бийт процъфтява през 1957 г.,това е революционен протест.
Бийтът се ражда в Ливърпул, на една мръсна улица с магазини, на един пазар за плодове, в една изба, където се продават вина, но се свири и музика. Впоследствие това място бе наречено „Каверн“ и много дълго време хората слизаха по 17-те стъпала, за да присъствуват на представленията на Битълсите. Там те свириха за пръв път в 1961 г. Впоследствие станаха много известни, но тогава бяха само един от 400-те бийт състави от Ливърпул, които обикаляха Англия и свиреха музика, предопределена да се наложи като музика на младежта.
Но течението бийт не е само музикално явление. То показва дълбоките преобразования, настъпили у младите хора, осъзнаването .на тяхното социално положение. Битниците не се оставяха да влияят нито на политическите им схващания, нито на личния им живот. Те се бунтуваха, протестираха. Срещу какво? Главно срещу консумацията, срещу нейната роля да контролира желанията, нуждите, действията на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Блога
Този блог има за цел да покаже как се отразяваха музикалните новини и събития по времето на социализма и по-точно от 1970 до 1989 година. Приятно четене